Examens - Nieuwetijdsgenezen

Ga naar de inhoud

Examens

Opleidingen
Algemeen:De examens voor de therapeutenopleiding worden afgenomen en beoordeeld door Peter Langendijk en Wieke Kroijenga. Peter is hierbij eindverantwoordelijke.

Kosten:De kosten voor het theorie- plus het praktijkexamen zijn €75.

Data:Groep 1: Theorie op 27-08-2022 en praktijk op 24-09-2022.
Groep 2: Theorie op 20-10-2022 en praktijk op 12-11-2022.

Locatie:In onze praktijkruimte in Emmen.

Theorie:
Het theorie-examen bestaat uit 100 multiple choice vragen. De meeste vragen zullen redelijk herkenbaar zijn, omdat ze ook als zodanig tijdens de lessen zijn behandeld. Er zijn echter ook vragen die afgeleid zijn van bepaalde onderwerpen of betrekking hebben op het stellen van een diagnose of het kiezen van een behandelmethode en waar je dus even goed over na moet denken.

Je krijgt 2 uren de tijd en bent geslaagd als je minimaal 60 van de 100 vragen goed hebt beantwoord. Lukt dat niet, dan is er de mogelijkheid om vòòr het praktijkexamen nog een herexamen te doen, waarbij de resultaten van het 1e examen voor 50% mee tellen.

We beginnen om 13.00u en om 15.00u is het gebeurd, klaar of niet klaar. Vragen die niet zijn beantwoord, tellen als fout antwoord mee. Tussen 15.00u en 16.00u worden de antwoorden nagekeken en  van 16.00u tot 17.00u worden de toegekende punten meegedeeld en eventueel toegelicht.

Praktijk:
Het praktijkexamen dient zoveel mogelijk een echte praktijksituatie te zijn. Dit wordt bereikt door alle kandidaten zelf een cliënt mee te laten nemen, die een reëel probleem heeft en graag geholpen wil worden. Deze cliënt wordt echter niet door die kandidaat behandeld, maar door een mede-kandidaat. Wie door wie wordt behandeld, wordt pas op het examen bepaald d.m.v. loting.

Omdat we maar één kandidaat gelijktijdig kunnen beoordelen, krijgt ieder van te voren een starttijd toegewezen. Degenen die nog niet aan de beurt zijn, kunnen ergens anders gaan zitten, of even een boswandeling gaan maken. Je wordt geacht tenminste een kwartier van te voren aanwezig te zijn. De starttijden zijn als volgt:

 • 09.00u-10.30u: 1e kandidaat
 • 11.00u-12.30u: 2e kandidaat
 • 12.30u-13.00u: lunchpauze (lunch zelf meenemen!)
 • 13.00u-14.30u: 3e kandidaat
 • 15.00u-16.30u: 4e kandidaat

Tijdens dit examen zijn - naast de kandidaat en de cliënt - alleen Peter en Wieke aanwezig. Zij zitten op een afstandje en bemoeien zich niet inhoudelijk met de sessie. Ze maken alleen notities voor de beoordeling.

Je hebt ca. 1 uur de tijd voor de sessie en er wordt het volgende van je verwacht:

 • Je ontvangt geheel zelfstandig een voor jou onbekende cliënt. Je maakt even kennis met elkaar en stelt die cliënt op z'n gemak.
 • A.h.v. de vragen die je stelt, moet je binnen een redelijke tijd een diagnose hebben gesteld. Deze hoeft niet perfect te zijn, maar er moet wel heel duidelijk uit blijken dat je vrij goed weet wat er aan de hand is en welke kant je op moet.
 • Die diagnose leg je voor aan de cliënt en je zorgt er voor dat die redelijkerwijs begrijpt wat er met hem/haar aan de hand is.
 • Dan kies je één of meer behandelingsmogelijkheden en legt die voor aan de cliënt. Geef zelf een voorkeur aan, leg ook uit waarom, maar geef de cliënt ook ruimte voor inspraak. Zorg ervoor dat jij en die cliënt samen achter die keuze staan.
 • Het is de bedoeling dat je zoveel mogelijk focust op de nieuwetijdsmethoden (dus energetische stoelen en buitenaardse wezens). In een aantal gevallen zou bv. een rebirthing of een ouderwetse soul retrieval heel goed op z'n plaats zijn, maar dat duurt te lang en dat is ook niet geschikt voor een 1e sessie. Ook een behandeling door buitenaardse wezens gaan we niet doen, want dan zit je 20-30 min. stil in de stoel en dan kunnen we je vaardigheden niet beoordelen. Als je dat eigenlijk wel had willen doen, geef dat dan wel even aan, want dan kan dat worden meegenomen in de beoordeling. Bijvoorbeeld: "Ik zou nu eigenlijk xxx willen gaan doen, maar vanwege .... kies ik voor yyy".
 • Leg aan de cliënt uit hoe de behandeling in z'n werk gaat, zodat die niet voor verrassingen komt te staan. Als er fysiek contact nodig is, leg je dat zoveel mogelijk van te voren uit en als het niet anders kan, dan doe je dat vlak voor dat je dat wilt gaan doen. "Vind je het goed dat ik...?" De cliënt moet ten allen tijde toestemming geven!
 • Voer de gekozen behandeling dan uit en laat daarbij duidelijk zien dat je die qua techniek en ethiek goed beheerst. Dat is voor de beoordeling belangrijker dan de techniek zelf en het eindresultaat. Mocht je m.b.t. de Lichtwezens een behandelintentie hebben, spreek die dan hardop uit, zodat wij ook weten waar je mee bezig bent.
 • Je rondt de behandeling af en legt uit wat er nog kan gebeuren aan nawerkingen of wat verstandig is om te gaan doen. Huiswerk voor de cliënt of misschien later nog een afspraak?
 • Het kan zijn dat we na afloop nog een paar vragen stellen om al je handelingen en keuzes goed duidelijk te krijgen.
 • Meteen daarna krijg je onze feed-back over de sessie en een globale beoordeling. Ook hier dien je weer minimaal 60 punten te behalen. Lukt dat niet, dan is er later nog een herkansing mogelijk.

Certificaat:
Heb je zowel bij de theorie als bij de praktijk minimaal 60 punten gescoord, dan kom je in aanmerking voor het certificaat. Dat wordt meteen na afloop van het praktijkexamen uitgereikt en toegelicht.
Zie hier de eerste geslaagde kandidaten!

.

Terug naar de inhoud