Overademen - Nieuwetijdsgenezen

Ga naar de inhoud

Overademen

Behandelingen
Geschikt voor:
Stress, burn-out, angsten, paniekaanvallen, trauma's, zowel emotioneel als fysiek.

Overademen is een techniek waarbij je je zuurstofniveau in het bloed langzaam aan gaat opvoeren, door het tempo en het volume van je ademhaling steeds te verhogen. Eerst blijf je in je verstand zitten, omdat je probeert te snappen wat er allemaal gebeurt. Daarna ga je je realiseren dat je het toch niet gaat begrijpen en zakt de weerstand (lees: controledrang en onbewuste angst) een beetje. Daardoor kun je je weer wat verder laten gaan en zo bouwen we dat voorzichtig op. En steeds even een korte pauze waarin je aan kunt geven of het allemaal nog veilig voelt en wat er gebeurt. Eigenlijk is het een heel natuurlijk proces.

Door het ritme van het ademen raak je na een poosje in een lichte trance en dan komen er voorzichtig de eerste signalen. Zuurstof is nl. niet alleen maar een gas wat nodig is voor de verbranding van je voedsel in de cellen, maar het is ook pure energie. Die energie komt via je bloedvaten overal in je lijf en daar waar spanning is, wordt die spanning voorzichtig los gemaakt.

Je lijf kan gaan trillen, je benen kunnen onrustig worden, of je kunt een compleet andere houding aannemen. Het maakt niet uit wat er komt, als je het maar laat gebeuren. Na verloop van tijd komen er ook gevoelens bij en begin je misschien wel te huilen zonder dat je weet waarom. Geeft niks, ga maar gewoon lekker huilen. Dan komen er flarden binnen van wat er ooit is gebeurd en ga je je realiseren waar je last van hebt. En vanaf dat moment kunnen we de schade van die ervaring gaan herstellen.

Een bijverschijnsel van het overademen is dat je lippen strak kunnen gaan voelen ("tuitmondje"), je vingers kunnen verkrampen of ze gaan tintelen, alsof je net met blote handen sneeuwballen hebt gegooid en weer bij de kachel komt. Dat zijn gewoon zuurstofverschijnselen en zakken met een minuut of tien weer helemaal af als je weer gewoon ademt.

Al met al een hele mooie, natuurlijke manier om je werkelijke probleem te ontdekken. De één rond het in één sessie af, de andere doet er twintig sessies over en daar tussen in is alles mogelijk. Ieder z'n eigen tempo...

.

Terug naar de inhoud